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Questions and Answers for RFA 2017-109 
 

Development Viability Loan Funding 
 
 
Question 1:  
 
When the equity letter of intent is for a price of less than 92 cents (say 91 cents), which equity proceeds 
amount should be entered on the Development Cost Pro Forma page 2 of 2, Section B. Line 7 “HC 
Syndication/HC Equity Proceeds”—the amount of equity proceeds based on a LOI price of 91 cents 
included with the RFA Application, or 92 cents (the amount which will be utilized in determining 
the  maximum amount of Viability Loan Funding Request as set forth in Section 4 of the RFA)? 
 
Answer:  
 
The Applicant should provide the proposed Development’s actual funding sources along with a request 
amount for the Viability Loan Funding.  The Applicant should use the sizing parameters outlined in the 
RFA to determine its Viability Loan Funding request amount.   

 
Question 2:  
 
The maximum (14%) GC fee indicated by the Suggestive Assistance formula in the Development Cost 
Pro Forma is a little off (indicates an amount less than 14%, like 13.99%). 
 
Answer: 
 
The maximum GC fee of 14 percent is calculated by taking the Actual Construction Costs (line A1.1, 
column 3), multiplying it by 14 percent and then rounding down to the nearest whole dollar.  By rounding 
down by up to $0.99, the final “maximum” fee could be represented by 13.99% of the amount in line 
A1.1, column 3.   

As a note, the formulas on the side are offered to assist an Applicant and any amounts provided by the 
Applicant that exceed the limit will be adjusted down by the scorer.  If the original RFA under which you 
were awarded does not require the GC fee to be rounded down to the nearest dollar, then that feature of 
the assisting formulas would not be applicable.  The FHFC scorer will verify the rounding requirement 
for each Applicant. 

Question 3: 
 
The 5% Hard Cost Contingency Suggestive Assistance formula in the Development Cost Pro Forma is a 
little off (indicates an amount less than 5%, like 4.99%) – also when showing an error, it notes the amount 
is too high by $0.00. 

Answer: 

The maximum 5 percent Hard Cost Contingency is calculated by taking the Total Actual Construction 
Costs (line A1.3, column 3) and multiplying it by 5 percent, without any rounding.  FHFC could not 
recreate the indicative amount of 4.99% since the Suggestive Assistance formula does not perform any 
rounding.  If an assisting notation indicates the amount entered by the Applicant is “too high by $0.00”, 
then it usually means the Applicant entered a number (or a formula creating a number) that is too high by 
an amount of $0.005 or less.  Such a variance is minimal and would be adjusted during scoring. 
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Question 4: 

In RFA 2016-102, there was a line item in the Development Cost Pro Forma for “*Other (explain in 
detail)” under “ACQUISITION COST OF EXISTING DEVELOPMENTS (EXCLUDING LAND) 
Existing Buildings”.  This line item does not exist in RFA 2017-109.  I’ve seen this Other line item before 
with regard to acquisition costs, but I cannot confirm it is present in all RFAs eligible under this RFA.  
Ideally, I would like this pro forma to include it.  However, if not revised to include this line item, I will 
reallocate these funds to another line item so that they remain part of our TDC. 

Answer: 

The Other line referenced in a prior Development Cost Pro Forma can be redistributed to another line 
item, as appropriate, for this RFA.  The Other line item referenced in the above question has been meant 
to be a cost line item made available for costs not otherwise identifiable.  For this Application, all costs 
not otherwise identifiable should be included in whole or in part in any of the other applicable cost line 
items. 

Question 5: 

After selecting 21% from the drop-down menu in the Development Cost Pro Forma, I noted the following 
error: 
 
The Max Dev Fee (%) on Acq. Costs as indicated by the Suggestive Assistance formula is a little off 
(indicates an amount less than 16%).  In addition, there is no error message indicated on that line when 
the amount I entered is $0.04 over the suggested maximum.  However, the TOTAL DEVELOPER FEE 
line item does recognize the error with a descriptive error message along with a font change. 

Answer: 

The calculation for the maximum Developer fee on Acquisition Costs is determined by taking the Total 
Acquisition Costs of Existing Development (excluding land) (line B, column 3) and multiplying it by the 
Developer fee percentage selected by the Applicant and then rounded down to the nearest whole dollar.  If 
21% is selected as the Developer fee, this Suggestive Assistance formula will use a 16 percent rate with 
the other 5 percent being placed on the third Developer fee line of ‘Additional 5% Developer Fee for 
Homeless/Persons with a Disabling Condition Demographic.’  If the amount calculated is less than a full 
16 percent of Total Acquisition Costs of Existing Development (excluding land), then the amount is less 
than an exact 16 percent due to the RFA requirement of rounding down to the next whole dollar. 

If an amount is entered on the ‘Developer Fee on Acquisition Costs’ line item that is greater than the 
indicative maximum, an error notice will be provided on that line in the form of changing the descriptive 
line to become accentuated in a bold-red font with a light-red background.  There are also two asterisks 
that appear in column P with the same font formatting.  There will not be an indicative dollar amount 
listed for this line alone, but will be included under the Suggestive Assistance area next to the Total 
Developer Fee line. 

Question 6: 
 
After selecting 21% from the drop-down menu in the Development Cost Pro Forma, I noted the following 
error: 
 
The Max. Dev. Fee (%) on Non-Acq. Costs as indicated by the Suggestive Assistance formula is a little 
off (indicates an amount less than 16%).  In addition, there is no error message indicated on that line 
when the amount I entered is $0.58 over the suggested maximum.  However, the TOTAL DEVELOPER 
FEE line item does recognize the error with a descriptive error message along with a font change. 
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Answer: 

The calculation for the maximum Developer fee on non-Acquisition Costs is determined by taking the 
Development Costs (line C, column 3), less the Total Acquisition Costs of Existing Development 
(excluding land) (line B, column 3) and multiplying the result by the Developer fee percentage selected 
by the Applicant and then rounded down to the nearest whole dollar.  If 21% is selected, this line item 
will use a 16 percent rate with the other 5 percent being placed on the third Developer fee line ‘Additional 
5% Developer Fee for Homeless/Persons with a Disabling Condition Demographic.’  If the amount 
calculated is less than a full 16 percent of Development Costs minus Acquisition Costs, then the amount 
is less than an exact 16 percent due to the RFA requirement of rounding down to the next whole dollar.   

If an amount is entered on the ‘Developer Fee on Non-Acquisition Costs’ line item that is greater than the 
indicative maximum, an error notice will be provided on that line in the form of changing the descriptive 
line to become accentuated in a bold-red font with a light-red background.  There are also two asterisks 
that appear in column P with the same font formatting.  There will not be an indicative dollar amount 
listed for this line alone, but will be included under the Suggestive Assistance area next to the Total 
Developer Fee line. 

Question 7: 

After selecting 21% from the drop-down menu in the Development Cost Pro Forma, I noted the following 
error: 
 

The Additional 5% Developer Fee is only being calculated on the TDC from column 1 (column 2 is 
blacked-out) of the Development Cost Pro Forma, which makes the total 5% fee and the total 21% fee 
short the 5% of TDC from column 2. 

Answer: 

The automated calculation for ‘Additional 5% Developer Fee for Homeless/Persons with a Disabling 
Condition Demographic’ is determined by taking the Development Costs (line C, column 3) and 
multiplying it by 5 percent, then rounding down to the nearest whole dollar.  It is placed entirely in the 
eligible basis column for this Application, but the Applicant can alter the eligible/non-eligible basis split 
in credit underwriting and/or final cost certification as needed. 

Question 8: 

After selecting 21% from the drop-down menu in the Development Cost Pro Forma, I noted the following 
error: 
 
The Total Developer Fee as indicated by the Suggestive Assistance formula in the Development Cost Pro 
Forma is a little off (indicates an amount less than 21%) – also, as noted above in a. and b., the error 
message here does account for the unrecognized errors above (shows $0.62 over max). 

Answer:  

The calculation for the maximum Total Developer Fee is determined by adding together the maximums 
calculated for each of the three separate subcomponents, each having a formula that incorporates 
rounding down to the nearest whole dollar.  For this line, the error message includes the change of fonts 
as well as providing an indicative dollar amount in which the Applicant’s amount exceeds the maximum 
permitted. 
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Question 9: 

The note for Deferred Developer Fee in the PERMANENT ANALYSIS section provides incorrect 
instructions for applicants receiving 21% fee – we shouldn’t defer at least 50% of Item D, column 3 
because this number includes the 5% going toward the ODR. 

Answer: 

The RFA states the minimum deferred Developer fee must equal at least 50 percent of the total Developer 
fee (exclusive of any operating deficit reserve portion that is a part of a 21 percent Developer fee) as well 
as 50 percent of either the Developer fee or the Total Developer fee.  The note in the Development Cost 
Pro Forma is accurately referenced so long as the Developer fee is not 21 percent.  If the Developer fee is 
21 percent, then the 50 percent limit is applied to the sum of the Developer fee on acquisition costs and 
the Developer fee on non-acquisition costs (and will exclude the additional 5 percent Developer fee for 
Homeless/Persons with a Disabling Condition demographic).  The Applicant must enter a minimum 
deferred Developer fee of at least 50 percent of either (i) a 16 percent Developer fee, (ii) an 18 percent 
Developer fee, or (iii) the 16 percent portion of a 21 percent Developer fee (which is the Developer fee 
exclusive of any operating deficit reserve portion), as applicable. 

 
Please Note: The Q&A process for RFA 2017-109 is concluded and Florida Housing does not 

expect to issue any further Q&As regarding RFA 2017-109. 
 
 
Submitted by:  
 
Ken Reecy  
Director of Multifamily Programs  
Florida Housing Finance Corporation  
227 N. Bronough Street, Suite 5000  
Tallahassee, FL 32301  
850-488-4197 or Ken.Reecy@floridahousing.org 


